Herkese Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde saygı duyduğum bir meslektaşımla yaptığımız sohbet esnasında, Deloitte Araştırma Şirketinin küresel ölçekte gerçekleştirmiş olduğu bir araştırma raporundan bahsettik. Söz konusu rapor, 2017 yılındaki yeni nesil İnsan Kaynakları Trendleri hakkında biz İK’cılara ve şirketlere yol gösterir nitelikte. Kısaca rapor hakkında yorumumdan bahsedip, ardından raporu okumanız için sizi yalnız bırakacağım 🙂

Son dönemlerde şirketler, İK’nın “Organizasyonel Gelişim/Tasarım” fonksiyonunun vazgeçilmez ve en öncelikli olduğu konusunda hemfikir. Yeni nesil çalışanların iş hayatına dahil olması, dijitalleşmenin ön plana çıkması ile esneklik ve dinamizmin elzem olması sebebiyle şirketler yapılarını bu şartlara göre şekillendirmeye başlıyor. Diğer tüm fonksiyonların outsource edilebildiği bugün, “Organizasyonel Gelişim” fonksiyonu şirketlerde know-how önceliğine sahip. Bu anlamda, inovatif, araştırmacı ve yaratıcı gelişmelere ayak uydurabilen, çalışanların ve piyasanın isteklerini önceden tahmin ederek uyumlanan dijitalleşmiş şirketler, tercih edilen ve üstünlük sağlayan şirketler haline geliyor. Burada en önemli payın İnsan Kaynakları’na düştüğünü söylemek kaçınılmaz oluyor.

Bir diğer trend ise, popülerliğini uzun süredir kaybetmemiş olan Yetenek kazanımı ve yönetimi konusu. Yetenek kazanımı şirketlerin kariyer, eğitim ve gelişim fırsatları ile sağlanabiliyor. Dolayısıyla, kariyer yollarının net belirlenmesi ile eğitim ve gelişim bütçelerinin artırılması üst yönetimin gündeminde yer alıyor.

Dikkat çeken bir diğer trend, performans yönetimi. Bu konuda yine standart performans yönetim sistemleri yerine sektör ve pozisyon isteklerine göre uyumlanan sistemler ön plana çıkıyor.

Liste, farklı özelliklere sahip liderler, teknolojiyi kullanan dijital İK’lar, değişime hızlı cevap veren çevik şirketler, etkin insan yönetimi, empati ve iletişim gibi gerekliliklerle uzayıp gidiyor.

Raporun önizlemesi benden incelemesi sizden 🙂

Raporun Türkiye özelinde sonuçlarına buradan, 140 ülkenin katılımıyla ortaya çıkan global sonuçlara ise sitedeki İngilizce rapordan ulaşabilirsiniz.

Sevgiler.

Share This:


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.