Herkese Merhaba,

Bir ay önce Deloitte İK Trendleri Raporu ile ilgili paylaşımda bulunmuştum. Rapordan çıkan sonuç, İK’nın geleceğinin Organizasyonel Gelişim fonksiyonuna ağırlık vererek şekilleneceği yönünde idi. Bugünkü yazımda, İK’nın Organizasyonel Gelişim ayağı neleri içerir, neden bu kadar gereklidir, hangi kaynaklardan -tabi ki benim dışımda :)- detaylı bilgi alabileceğinizden bahsedeceğim. Konu ve özellikle kaynak konusunda, Blogger arkadaşım Gökhan Yılmaz’a teşekkürlerimi sunuyorum (ismini telaffuz edeceğimi söylemiştim Gökhan :)). Arkadaşımın zengin içerikli bloguna buradan ulaşabilirsiniz.

Peki nedir İK’nın Organizasyonel Gelişim (OD) fonksiyonu?

Organizasyonel Gelişim dediğimiz şey, özetle şirketlerin sorunsuz yönetilebilir, mutlu ve uyumlu çalışılabilir, rekabet üstünlüğü kazanabilir, kar sağlayabilir ve yeniliklere ayak uydurabilir duruma gelmesi için yapılandırma sürecidir. Ciddi bir gözlem ve planlama gerektirir. Analiz edilen organizasyonel yapı, süreç ve sistemlerin kurulması, geliştirilmesi ve izlenerek gerekli geliştirmelerin yapılmasını içerir. Kurumsallaşma yolunda atılması gereken en profesyonel adımdır diyebiliriz.

Organizasyonel tasarım adına, kurum kültürü, kalite sistemleri, süreç geliştirme, işveren markası, mutlu çalışan bağlılığı, eğitim-gelişim ihtiyaç analiz ve planları, kariyer yolları, performans yönetim sistemleri, iş analizleri, görev tanımları, nitelik ve yetkinlik çalışmaları, norm kadro analizi ve iş değerleme üzerine yapılan tüm çalışmalar Organizasyonel Gelişim’i ifade ediyor.

Kaynak olarak da aşağıdaki listenin faydasını göreceğinizi düşünüyorum.

  • Uluslararası Organizasyonel Gelişim Derneği (IODA Türkiye
  • IODA Türkiye Kurucu Başkanı – Gözde Berber  
  • International Organization Development Association (IODA
  • The Institute of Organization Development (IOD
  • The International Society for Organization Development and Change (ISODC)  
  • The Organization Development Network (OD Network)

Kariyerine OD bölümlerinde devam etmek isteyen meslektaşlarıma, söz konusu işin oldukça zor ve sorumluluk gerektiren bir iş olması yanında sürekli gelişim hedefleyen keyifli ve eğlenceli bir görevler zinciri olduğunu söylemek isterim.

Şirketlerin “Organizasyonel Gelişim”e verdikleri önemin ve bütçenin artması dileğimle,

Sevgiler.

Share This:


2 yorum

Gökhan Yılmaz · 16 Eylül 2017 07:38 tarihinde

Organizasyonel gelişim üzerine aydınlatıcı bir kaynak olmuş. Eminim faydalanan çok olacaktır.

Emeğine sağlık, paylaşım için teşekkür ederim.

    Cansu · 19 Eylül 2017 14:54 tarihinde

    Kaynak konusunda katkın büyük Gökhan, ben de teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.