İşe alım; şüphesiz en önemli İK fonksiyonlarından biri.

Şirket bünyesinde uzun soluklu olarak çalıştırılması düşünülen, şirketi ve kendisini sürekli geliştirecek ve işini severek yapacak, ihtiyaca yönelik gereken niteliklere sahip en iyi adayın seçilmesi, işe yerleştirilmesi ve kuruma alıştırılması sürecini içerdiğinden, İK süreçlerinin ilk ve en önemli aşamasıdır işe alım. Buna karşın, işe alım süreçleri yöneticiler ve İK’cılar tarafından en savsaklanan hatta bazıları için zaman kaybı olarak görünen bir işlemdir.

Özensizlik ve gereken önemi vermeme gibi nedenlerle işe alım süreçlerinin etkin yürütülmemesi, işverenlerin işe alınan personelden uzun vadede memnun kalmamasına sebebiyet veriyor. Kariyer.net dergisinin Ağustos 2011 sayısında okuduğum İngiltere’de yapılmış bir araştırmaya göre, ankete katılan işverenlerin dörtte üçü (%74’ü), en az bir kez işe alım kararlarından dolayı pişmanlık duyduğunu belirtmiş. Bu oldukça yüksek bir oran. Bu pişmanlığın sebebi ise çoğunluk tarafından, güç bela işe alınan personelin işe başladıktan sonra beklenen performansı gösterememesi olarak belirlenmiş. Uzun vadede, hem çalışana hem de şirkete çokça sıkıntı yaşatacak olan bu durumu önlemek İK’cıların elinde.

İşe alım süreçlerinin etkinliği için, İK’cıların birtakım kişilik özelliklerine ve mesleki yetkinliklere sahip olması gerekiyor. Adayın gözlerindeki ışığı görebilmek, kuvvetli sezgilerle performansını öngörebilmek, adayı etkin şekilde dinlemek, anlamak, (vücut dilini) gözlemlemek, rahat bir mülakat ortamı yaratıp adayın doğal olmasını sağlayarak onu tanımak ve doğru soruları akıllıca sorarak adayı çözmeye çalışmak önemli özelliklerdendir. Ayrıca, işe alım konusunda alınacak eğitim ve uzmanlardan gelecek öneri ve desteklerle mesleki yetkinliklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu özellik ve yetkinlikleri sıralamak bana düşmez ancak, kanımca işe alım yapacak bir İK’cıda olması gereken özellikler arasında bunlar mutlaka yer almalıdır.

Unutulmamalıdır ki, işe alım süreçlerine ne kadar özen ve önem verilirse, diğer İK fonksiyonlarında ve şirkete/çalışana yönelik yaşanacak maddi–manevi sorunlar o kadar azalacaktır. Bu nedenle, pozisyon ihtiyacının, iş tanımının ve gereken niteliklerin belirlenmesinden CV taramaya ve telefon görüşmesine, mülakattan işe yerleştirme/alıştırmaya kadar olan bu en önemli sürecin, konusunda eğitimli, uzman, yetkin kişilerce özenle yürütülmesi gerekmektedir.

Sonradan pişmanlık duymayacağınız, doğru işe alım kararları vermeniz dileğiyle,

Hoşçakalın..

Share This:

Kategoriler: İK

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.