Bugün, iş piyasasının önemli bir sorunu talebin arzı karşılayamamasıdır. Nicelik açısından bu sorun, sınırlı sayıda iş başvurusuna binlerce kişinin aday olması sonucunu doğuruyor. İş arama sürecinde olan ve başvurduğu şirketler tarafından aranarak görüşme randevusu alan şanslı adaylar, bu fırsatı değerlendirebilmek ve görüşmeden galip çıkabilmek için birtakım tavsiyelere uymak zorundadırlar. Çünkü yapılacak birkaç hata, sizi görüştüğünüz işi almaktan men edebilir. Arşivimde bulunan, araştırdığım, okuduğum ve hatta deneyimlediğim “başarılı bir iş görüşmesi için” tavsiyelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Hazırlıklı gidin. Hazırlık aşamasını, şirket araştırması ve kendini tanıma olarak iki kısımda incelemek isterim. Şirket araştırması: Görüşmeye çağrıldığınız andan itibaren, şirketin piyasadaki konumu, hizmetleri, satışları, cirosu, organizasyon yapısı, değerleri, hedefleri vb. hakkında detaylı araştırmalar yapın. Şirket hakkında görüşmecinin bile bilmediği şeyleri biliyor olmak, işle ilgilendiğinizi gösterecek ve size artı puan kazandıracaktır. Kendini tanıma: Yeterince kendinizi tanıyor musunuz? İş hayatına yönelik hedefleriniz nelerdir? Bu hedeflere ulaşmak için neler yaptınız/yapıyorsunuz? Neleri yapmaktan hoşlanıyor, neleri sevmiyorsunuz? Güçlü ve güçlendirilmesi gereken yönleriniz nelerdir? gibi kendini tanıma sorularının cevaplarını yazarak kendinizi daha iyi analiz edebilirsiniz. Ayrıca, pozisyonun gerektirdiği niteliklere uygunluğunuzu vurgulamanız ve bunu özel, iş ve eğitim hayatınızdan vereceğiniz örneklerle desteklemeniz, görüşmeciyi etkileyecektir. Bu aşamada, bir uzman ya da arkadaşınızla mülakat simülasyonu yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü iş görüşmelerinde doğaçlama önerilmez, ne söyleyeceğini temel hatlarıyla biliyor olmak özgüveninizi artıracaktır.
  • Geç kalmayın. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için, şirketin nerede olduğunu bildiğinizden emin olun. Görüşmeden 10 dakika önce şirkette hazır bulunmanız faydanıza olacaktır. Geç kalma veya gidememe durumunda ise, mutlaka daha önceden iletişim bilgilerini aldığınız İK’cıyla irtibata geçin. Uygun dille mazeretinizi bildirin.
  • Profesyonel giyinin. İş görüşmesi, kendinizi şirkete ve yöneticiye tanıttığınız ilk andır ve unutulmaz. İlk izlenim için 17 saniyenin öneminden bahsedilmektedir. Bu süre içinde görüşmeci sizin giyim, kuşam, bakım, temizlik, düzen gibi unsurlarınıza dikkat eder. Bu unsurlar, ileride şirketi temsil edeceğiniz ihtimaline karşı oldukça önem taşır.
  • Üslubunuza dikkat edin. Görüşmede, özel yaşamınızda arkadaşınızla sohbet ediyormuş gibi konuşmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Örneğin, “atıyorum” değil de “örnek vermem gerekirse” deyin. Keskin ifadelerden, alaycı ve aşırı rahat tavırlardan, ben bilirim havalarından kaçının. Olabildiğince profesyonel bir dil kullanmaya çalışın.
  • Gülümseyin. Görüşme boyunca gülümsemekten, göz teması kurmaktan vazgeçmeyin. Bazen görüşmeci, sizin hal ve tavırlarınızı ölçmek için birtakım görüşme taktikleri uygulayabilir. Duygulansanız, sinirlenseniz hatta kalkıp gitmek isteseniz bile, bunun bir “oyun” olduğunu düşünün ve (yapmacık olmamak şartıyla) gülümsemeye, pozitif olmaya özen gösterin. Çünkü coşku, iyimserlik ve yılmama hali görüşmecinin sizde görmek istediği şeydir.
  • Düşünerek cevap verin. Görüşmeci, merak ettiği şeyi direkt olarak sormaz. Soruyu dolaylandırarak sizin vereceğiniz cevaba göre, hakkınızda birtakım düşüncelere sahip olmaya çalışır. Bunun için, görüşmeye gitmeden önce kısa bir internet araştırması yaparak mülakat soruları ve anlamları hakkında bilgi toplayabilirsiniz.
  • Hazır olduğunuzu gösterin. Görüşme esnasında soracağınız mantıklı sorularla şirket ve pozisyonla ilgilendiğinizi göstermeniz, profesyonel duruşunuz ve özgüveniniz, bu işi istediğinizin ve çalışmaya hazır olduğunuzun göstergesidir.
  • Ve tabi ki, teşekkür maili gönderin. Görüşme sonunda, İK’cının kartvizitini isteyerek kendisine görüşmeyle ilgili mail atın. İçerikte, teşekkürlerinizi, memnuniyetinizi ve istekliliğinizi belirtin. Fark yaratmanıza ve olumlu etki bırakmanıza faydası olacaktır.

İş görüşmesinde bu ve bunun gibi tavsiyelere uymak işi almanızı sağlayabilir. Ancak, başarısız sonuçlanan iş görüşmelerinden sonra asla kaybettiğinizi düşünmeyin. Aksine kazandığınız deneyimi, bir sonraki iş görüşmesinde yapmanız ve yapmamanız gerekenleri öğrendiğinizi ve geliştiğinizi düşünün. Örneğin, ben çok iş görüşmesi deneyimi yaşadım ve düşünüyorum da ilk görüşmemle son görüşmem arasında dağlar kadar fark var. İşi alamadım belki, ama kazandırdıkları en az iş kadar değerli.

Unutmayın ki, görüşmede iki taraf da eşittir. Sizin işe ihtiyacınız olduğu gibi, şirketlerin de çalışana ihtiyacı vardır. Bu düşünceyi aklınızdan hiç çıkarmayın ve daima kendinize güvenin.  Görüşmeci koltuğunda oturan İK’cı da bir zamanlar sizin yerinizdeydi 🙂

Çalışmak istediğimiz şirketle yaptığımız iş görüşmesinin olumlu sonuçlanması dileğiyle,

Bol şans…

Share This:


4 yorum

Gökhan Yılmaz · 15 Nisan 2012 16:39 tarihinde

Cansu hanım faydalı bir yazı olmuş iş arama süreci içindeki arkadaşlar için…Size bu yazı ile ilgili süpriz yapabilirim..:)

    cnserdgn · 15 Nisan 2012 17:48 tarihinde

    Teşekkür ederim Gökhan Bey, yazımı dünyaya mı açacaksınız yoksa 🙂

      Gökhan Yılmaz · 15 Nisan 2012 17:53 tarihinde

      ters bir açıdan ele alacağım….:) birazdan yayınlanırım…:)

Gökhan Yılmaz · 15 Nisan 2012 19:17 tarihinde

Cansu hanım,teşekkür ederim az önce bir çırpıda bir yazı hazırladım.Bu yazıyı senin yazından ilham alarak hazırladım.Yukarıda ki konuyu farklı bir şekilde ele almaya çalıştım..

Sevgi ve saygılar

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.