Herkese Merhaba,

Bugün sizlere “overqualified” kavramından ve çok yeni yaşadığım bir olaydan esinlenerek “overqualified” adaylardan bahsetmek istiyorum.

Geçen gün işyerinde bloglarda neler yayınlanmış diye bakarken (itiraf ediyorum, çalışırken bazen hoşuma giden yazıları okuyabiliyorum :)) kariyer.net’in İK Blog’unda “overqualified” kavramından bahseden bir makaleyle karşılaştım. Tam da önceki gün bir mülakatta, pozisyona göre “overqualified” bir adayla tanışıp sohbet etmiştim. Bu adayı kaçırmak zorunda olduğumuzun verdiği üzüntüyle mülakatı sonlandırmıştım. Üstüne bu makaleyi okumak, bu konu hakkında yazmam gerektiğinin işaretiydi bence.

Peki nedir bu “overqualified” kavramı?

Türkçe’de “gereğinden fazla kalifiye/nitelikli” anlamında kullanılan bu kavram, özellikle iş hayatında adayın aranan pozisyona göre üstün nitelikli olması sebebiyle aday-pozisyon uyuşmazlığından ortaya çıkmaktadır. Bir aday, pozisyon için aranan niteliklerden eğitim, deneyim, yaş, yetkinlik, beceri gibi nitelikler dolayısıyla üstünse, “overqualified” olarak etiketlenebiliyor. Ve bu durum maalesef işe alım sürecini aday açısından başlamadan bitirebiliyor. Bazen özgeçmişten eleme yöntemi, bazen de mülakat esnasında verilen karar sebebiyle eleme yöntemine maruz kalabiliyor adaylarımız.

Şirketler, söz konusu adaylara aşağıdaki olasılıklar sebebiyle olumsuz dönüş yapabiliyorlar:

  • Maddi olarak adayı memnun edemeyeceği düşüncesi.
  • Tatmin olmayacağı düşünülen adayın iş arayışına devam edeceği ve diğer şirketler tarafından tercih edileceğinden ilk fırsatta şirketten ayrılacağı şüphesi.
  • Yetenek ve deneyimleri sebebiyle ekip ile uyumu yakalayamayacağı inancı.
  • Üstün nitelikli olan adayın vizyonunu genişleten insanlarla diyalog kuramaması sonucu mutsuz olacağı düşüncesi.
  • Söz konusu adayın zamanla işe/şirkete katma değer sağlamayacağı inancı.
  • Adayın yaşı yöneticiden fazlaysa, yöneticinin söz konusu adayı yönetemeyeceği düşüncesi.
  • Yöneticinin, deneyimleri fazla olan adayı potansiyel rakip olarak görebilmesi.

Aslında bu olasılıklara baktığımızda, şirketler pek de haksız sayılmaz değil mi 🙂

Makaleyi okumadan önceki gün tam da böylesi bir durum yaşadığım olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Şirketimizin Pazarlama Stratejileri konusunda görevlendirilecek bir çalışma arkadaşı arayışı içerisindeydik. Per-Yön’den tarafımıza iletilmiş olan bir adayı mülakata davet ettim. CV’yi incelediğimde tam aradığımız niteliklerde ve yapmasını istediğimiz işleri daha önce yapmış bir aday olduğunu fark ettim, fakat unutmuştum ki biz daha junior bir çalışma arkadaşı arıyorduk, yukarıda bahsettiğim olasılıklar sebebiyle. Her neyse adayımızı yine de görüşmeye davet ettim. Arkadaşımız CV’de bahsettiğinden de yetkin, pozisyona göre üstün nitelikli idi. Her ne kadar bu iş için istekli olduğunu bize aktarmaya çalışsa da, yine yukarıda bahsettiğim olasılıklar sebebiyle olumlu değerlendiremedik. Kendisine henüz dönüş yapmamış olsak da mülakatta aktardıklarımız sebebiyle bu iş için “overqualified” olduğunu anladığını düşünüyorum.

Başvurduğunuz pozisyon için aranılan niteliklerden fazlasına sahip olduğunuzu düşünüyor, yine de söz konusu şirkete ve işe sahip olmak istiyorsanız, özgeçmişten elenmemek için uygun ve ikna edici bir önyazı yazmanızı, mülakata davet edilirseniz görüşme esnasında söz konusu olasılıkların gerçekleşmeyeceğini aksine sahip olduğunuz eğitim, deneyim ve yetkinliklerin şirkete nasıl fayda sağlayacağını karşınızdaki İK’cılara dürüstçe anlatmanızı öneririm.

Bugünkü yazımı yazlığımızın balkonundaki salıncağımda sallanırken huzur içinde yazdım, umarım siz de okurken keyif almışsınızdır.

Not: Görüşmeyi yaptığım bu üstün nitelikli aday yazımı okuyorsa, ona bir notum var: “Olumsuz dönüşümüzün sebebi senin yetersiz ya da kurum kültürüne uygun olmaman değil, bizim senin maddi-manevi beklentilerini karşılayamayacak durumda olmamızdır. Yani seni şu iş arama sürecinde kısa süreliğine memnun edebiliriz, fakat uzun vadede kendini her anlamda tatmin edecek bir şirket ve pozisyon ile anlaşman an meselesi olacaktır. İlgin için teşekkür eder, şimdiden iş hayatında başarılar dileriz. :)”

Herkese mutlu bayramlar 🙂

Sevgiler.

Share This:


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.