Herkese Merhaba,

“Google gibi olmak” şeklinde bir trend var bugün, dünya iş piyasasında. İnsan sermayesi ve yönetimi önem kazandıkça en iyi işverenler Google gibi bir şirket olmanın, en yetenekli çalışanlar da Google gibi bir şirkette çalışmanın peşindeler. Peki neden? Google’ın başarısının sırrı ne idi? Teknolojik yeterlilikleri dışında bu başarının sırrı, şüphesiz insan kaynakları yönetiminde saklı. Haydi, birlikte Google’ın bugün teknoloji pazarında lider koltuğuna oturmasında önemli bir rol oynayan İK yönetimini yakından inceleyelim.

Not: Bugünkü yazımı ilgiyle takip ettiğim Notesmatic’ten Abhijeet Pratap’ın araştırmasından yararlanarak paylaşıyorum. Orijinal link için tıklayabilirsiniz.

Bugün Google, İK Yönetimi dahil işin tüm alanlarında yenilikten beslendiğini kanıtlamış bir şirkettir. Çalışanlarının motive edilmesini hedefleyerek tamamen çalışan odaklı bir kültür inşa eder. Google’da İK demek stratejik ortak demektir. İK’nın odaklandığı esas konu, en iyileri işe almak ve değerli çalışanların bağlılığını artırmaktır. Teknik yeterlilikleri haricinde, Google’ın başarı ve ün sahibi olmasının nedeni yenilikçi ve verimli İK uygulamalarıdır. Google İK, çalışanlarına ve onların mutluluklarına odaklandığı için diğer birçok şirketten farklılaşır, çünkü ancak bu şekilde en iyi olunabileceğine inanır. Google, deneyimden öte yeteneği destekler ve en zeki adayları işe alır. Google’ın İK yönetiminde birçok uygulama farklılık gösterirken, en önemlisi ücret ve yan hakların çalışanları motive ve memnun etmesidir. Günümüzde rekabet üstünlüğü sağlamak ve en iyi yetenekleri şirkete çekmek için, üstün uygulamalara sahip olmak zorundayız.

Google, birçok işinde olduğu gibi İK yönetiminde de şeffaflık ilkesine sahiptir. Çalışan dostu çalışma ortamını gözler önüne sererek gittikçe daha fazla ün kazanır. En iyi işveren unvanını sürekli kılmak, yoğun bir şekilde İK yönetimine odaklanmayı gerektirir. Google’da her bireysel çalışana en iyi performanslarını ve yeteneklerini sergilemeleri için fırsat verilir. İK’nın temel stratejisi, çalışan bağlılığına en yüksek seviyede özen göstermektir. Google’ın çalışanlarına sağladığı yan hakların olağanüstülüğünü bilmeyen yoktur. Google’daki yüksek ödül oranı iş tatminini garanti eder. İyi tasarlanmış bir eğitim ve performans yönetim sistemi, her çalışanın yönlendirilmesini ve destek almasını sağlama alır.

Yenilikçi ve Çalışan Dostu Çalışma Kültürü

Google’da bağlılığı artıran yenilikçi ve çalışan dostu çalışma kültürünün temel unsurları şöyledir:

  • Kendini adamış çalışanların yenilik tutkusu ile çalışmaları sağlanır.
  • Çabalayıcı ve güçlendirici etkin liderlik güven ortamı yaratır.
  • Takdir ve tanıma sistemleri performans ve yenilikçiliği özendirir.
  • Öğrenme ortamı, sürekli öğrenme ve gelişmeyi garanti altına alır.
  • Tepe yönetim teknolojik olarak yeniliğe kendini adar.
  • Kapsamlı politikalar çeşitliliği cesaretlendirir.

Google’ın başarısı kültüre ve çalışma ortamına dayanır ve İK bu politikaların sürdürülmesinde büyük rol oynar.  Google’ın organizasyonel yapısı yenilik peşinde koşan bir sistemi destekler. Google İK, en iyi yetenekleri işe alma ve elde tutma politikalarını belirleyerek yaratıcı ve yenilikçi kültürü besler. Google yıllardır en iyi işverenler arasında zirvedeyse, bunun sebebi İK yönetiminin olağanüstülüğüne odaklanmasıdır.

Google’da İşe Alım

Google yetenekli insanlardan oluşmuş verimli bir işe alım sistemi yaratmak ve kullanmak zorundadır. Çünkü her yıl 2 milyondan fazla aday Google’da çalışmak için başvuru yapar. Her yıl boş pozisyonlar için yüzlerce başvuru alınır. Bu kadar yüksek sayıda başvuruyu idare edebilmek kolay bir görev değildir ve iyi bir planlama ve koordinasyon gerektirir. İşe alım için ciddi bir ekip görev yapar.  Kesin olmamakla birlikte, bazı kaynaklar 2009 yılında Google’da 400’den fazla iç ve dış kaynaklı işe alımcı olduğunu belirtir. Çoğu dış kaynak olan bu işe alımcılar iyi ücretli profesyonellerdir. 2012 yılında Google’da işe alınan yeni çalışan sayısı 8000’den fazladır. Google’ın işe alım politikasının ana odağı, uygun pozisyona uygun insanı yerleştirmektir. İşe alımcılar, yüksek yetenekli ve kültür olarak uyumlu kişileri işe almaya odaklanır. Yeni kişilerin işe alınması söz konusu olduğunda kültür önemli bir rol oynar. Google, adayın kültürel olarak ne kadar uyumlu olduğunu belirledikten sonra içeride nasıl bir performans göstereceğine karar verir. Çalışanlar kültürel olarak ne kadar uyumlu olursa organizasyonun genel verimliliği o kadar yüksek olur.

Bununla birlikte, işe alım sürecinde başvuran adaylar uzun ve karmaşık bir süreçten geçerler. Google’da işe alım bütçesi de oldukça fazladır. Google’da verimlilik önemlidir ve işe alınan her yeni çalışanın arkasında büyük bir yatırım vardır. İşe alımdan önce birçok şey test edilir. Kimine göre bu süreç çok karmaşık görünebilir, fakat teknoloji şirketlerinin içindeki birçok iş karmaşıktır. İşgücü devir oranlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni de bu karmaşıklıktır. Zorlayıcı işlerin üstesinden gelmek herkes için mümkün değildir. Bu algıyla Google’ın işe alıma harcadığı para boşa değildir. Google’ın benimsediği bu süreç, aynı zamanda teknoloji sektöründeki diğer şirketler için de yol göstericidir.

Google’da işe alım sadece İK’nın görevi değil, tüm organizasyon bir şekilde işe alımın içindedir. Google’ın işe alım stratejisinde bir diğer anahtar odak çeşitliliktir. Google başarılı bir seçim süreci için farklı organizasyonlarla iş birliği yapar ve bu da çok çeşitli işgücünü bir araya getirir. Çeşitlilik sadece İK’nın konusu değildir, Google’ın işlerinin tüm yönlerinde çeşitlilik kendini gösterir. Çeşitlilik ile ilgili Google’ın notu şöyledir: “Tek tür Google çalışanı yoktur, biz her zaman farklı bakış açısına ve yaşam tecrübesine sahip insanlar arıyoruz. Eğer merakına, tutkuna ve öğrenme arzuna değer veren bir yer arıyorsan, takım olarak büyük düşünen ve yeni zorluklara hevesli çalışma arkadaşlarının peşinde koşuyorsan, geleceğin Google çalışanı sen olabilirsin.”

Google’da Performans Yönetimi

Google’ın İK fonksiyonu büyük bir sorumluluk üstlenmek zorundadır. İşe alımdan performans yönetimine kadar çeşitli aşamalar boyunca, Google eşitliği önemser ve her bir Google çalışanına büyümesi ve gelişmesi için eşit şans tanıdığına inanır. Yüksek performansa verilen ödüller oldukça fazladır, düşük performans göstermenin ise dezavantajları vardır. 360 derece geribildirim, performans değerlendirmesi için kullanılır ve değerlendirmeciler tüm organizasyondan seçilir. Yani sadece yöneticiler değil daha az kıdemli çalışanlar da performans ekibinin bir parçası olur. Böylece çalışanlar tüm şirketle olan iş ve ilişkilerinde en iyi performansı gösterebilirler.

Google’ın liderleri aşağıdaki kriterlere özen göstermişlerdir:

  • Herkes ilgi duyduğu bir göreve atanır.
  • Herkes sürekli öğrenebilir.
  • Zorluklar herkes içindir.
  • Herkes katkısından dolayı tanınır.

Yenilik Google’da bir kuraldır ve performans yönetimi dahil olmak üzere işin her alanında takip edilir.

Google’da Eğitim ve Gelişim

Milyonlarca kişi Google’da çalışma hayali kuruyorsa, bunun sebebi ödüllendirici bir yaşam deneyiminin var olabilmesidir. Google’ın İK politikaları çalışan memnuniyeti ve motivasyonunu hedef alır. Çalışan bağlılığını sağlamak günümüzde oldukça zordur, özellikle teknoloji şirketleri söz konusu olduğunda. Google, çalışanlarına ve onların yönetilmesine ortalamadan daha fazla yatırım yapıyorsa, değerli yeteneği elinde tutmasını da bilmelidir. Bu yüzden, büyük yetenekleri işe almanın yanı sıra, odak noktası onları doğru bir şekilde yönetebilmektir.

Google sürekli öğrenmeyi teşvik eden bir çalışma ortamı yaratır. Çalışanlar sürekli öğrenme ve gelişme için fırsatlar elde ederler. Google sunum becerileri, içerik geliştirme, yönetim ve liderlik ile ilgili özel eğitim programlarına sahiptir. Ayrıca, Google çalışanlarına ücretsiz yabancı dil ve kültür kursları da sağlanır. Önemli rolleri için Google’daki mühendis grubuna özel bir ilgi gösterilir. EngEDU adlı özel bir grup tarafından oryantasyon ve eğitim ile mentorluk hizmeti verilir. Bu programlar, mükemmeli oluşturabilmek adına mühendisler için yine mühendisler tarafından tasarlanır.

Google’da eğitim ve gelişime özel bir ilgi verildiği için eğitim ve gelişim ekibi büyümeye devam eder. Bu ekip, geleceğin liderlerini geliştirmek için liderlik programı üzerine çalışır. Tüm Google çalışanlarının her yıl 120 saat eğitim programlarına dahil olması zorunludur. Bu rakam sektör ortalamasının 3 katıdır. Hiç de azımsanacak bir rakam değil. Çalışanlara odaklanan her uygulama Google’ı muhteşem bir işveren yapan şeylerdir. Google’ın eğitim yatırımları bununla da sınırlı kalmaz. Google’da daha fazla eğitim almak isteyen çalışanlar için özel geri ödeme planları vardır. Stanford Yüksek Lisans programı, belirli bir alanda teknik uzmanlığa ihtiyaç duyan mühendislerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış bir eğitim programıdır. Bu programın tüm maliyeti Google tarafından karşılanır. Küresel eğitim izni programı denen bir uygulaması var Google’ın. Gelecekte eğitim almak isteyen çalışanlar için 5 yıla kadar izin ve 150.000$’a kadar geri ödeme imkanı sunuyor.

Google’da Avantajlar ve Yan Haklar

Google’ın çalışanlarına sağladığı yan haklar, diğer şirketleri kıskandıracak şekilde oldukça uzun bir listedir. Motivasyon, iş birliği ve yeniliğe ilham verecek şekilde tasarlanan bu yan haklar, Google İK stratejisinin önemli bir kısmını oluşturur.

Google’ın sağladığı avantaj ve yan hakların birkaç tanesi aşağıdaki gibidir:

  • Esnek çalışma saatleri
  • Rahat giyim
  • Ofiste tıbbi bakım
  • Evcil hayvan izni
  • Sağlık faydaları
  • Nefis yiyecek, içecek ve atıştırmalıklar
  • Ofiste spor salonu
  • Çalışanlarının endişelerini azaltmak için finansal yönetim konusunda uzman desteği
  • Memnun edici ebeveyn izinleri
  • Emeklilik birikim planı
  • Ölüm yardımlar
  • Hisse senedi planları
  • Yüksek tazminat paketleri vb…

Yani, Google’da çalışan biri için bu iş son derece faydalı bir deneyim olabilir. Bu avantajlar yüksek seviyede motivasyon ve bağlılık sağlamayı amaçlar.

Yenilikçi ve Çalışan Dostu İK Uygulamaları

Google katılım odaklı bir çalışma ortamına sahiptir. Çalışanlarının önerilerinin değerli olduğundan emindir. Örneğin, yeni ürünler ilk olarak şirket içine sunulur ve çalışan önerileri ürün geliştirme sürecinin bir parçası olarak çalışanlardan istenir. Çalışanlar son sürümden önce, bir ürünün kullanılabilirliği ve diğer özellikleri hakkında geri bildirimde bulunurlar. Google’daki projelerin %20’si, çalışanların zamanlarının %20’sini genel sorumluluk alanlarının dışındaki diğer projelere ayırmalarını sağlar. Google, yetenek havuzunu korumayı amaçlar. Adalet ve eşitlik Google’ın İK yönetiminin tüm fonksiyonlarında belirgindir. Bununla birlikte, işe alım ve çalışan temini önünde zorluklar elbette ki vardır. İşe alım stratejisini geliştirmek ve elde tutma planlarının etkinliğini artırmak için sürekli yenilikler yapar. Google’ın organizasyonel kültürü övgüyü hak eder. Yenilik ve bağlılığa ilham vermek için tasarlanan Google kültürü, performansı artırır. Bu aynı zamanda kişisel aidiyet ve bağlılık duygularına da ilham verir.

Özetle, Google’ın başarısının sırrı yenilikçi çalışma kültürüdür. Diğerlerine örnek ve ilham kaynağı olan bu kültür, yenilik ve performansı artırır. Bu kültür ve yapının merkezinde İK’nın stratejik rolü vardır. Google’ın son derece yenilikçi İK fonksiyonları, yarattığı kültürün sürdürülebilir olmasını sağlar. Google sadece teknolojik yeteneklerine istinaden değil, İK’da uygulanan yeniliklere bağlı olarak başarı ve ün kazanır. Google, insana nasıl değer verilmesi gerektiğini bilen başarılı bir şirkettir. Google’ın imkanları ve yan hakları olağanüstüdür. Bununla birlikte, teknoloji firmalarındaki işgücü devir oranlarının yüksek olması İK’nın daha fazla çaba sarf etmesine sebep olur. Özellikle Y kuşağının bağlılığını sağlamak ve sürdürmek zordur. İlerleyen zamanlarda Google’ın beklentilerini tam olarak karşılaması için İK fonksiyonlarının daha yenilikçi olması gerekebilir.

Günümüzde Google’ın en iyi işveren olarak anılması, İK uygulamalarına ve yönetimine yaptığı yatırımların ve çalışanlarından ve onların katkılarından her zaman memnun olmasının bir sonucudur.

Google’ın CEO’su Sunder Pichai, çalışanlarına verdiği değer ile ilgili olarak şunları belirtir: “2015 yılında Google’ın CEO’su olduğumdan beri, iyimserliğim arttı. Bunun sebebinin en büyük parçası, her gün birlikte çalıştığım insanlardır. Teknoloji sınırlarını zorlayan ve daha iyi bir şirket olmamız için bize yardım etmeye kendini adamış çalışanlara liderlik etme ayrıcalığına sahibim.” Google’da insana verilen değer ortadadır.

Şirketlerin Google gibi olması, yeteneklerin Google gibi şirketlerde çalışabilmesi dileğiyle,

Sevgiler.

Share This:


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.