İşletmelerde, çalışanların performansının iyileştirilmesi ve veriminin artırılması için motivasyonun ne derece önemli olduğunu, bu önemin günbegün arttığını biliyoruz. Bilgi çağını yaşadığımız son dönemlerde ise, öz motivasyon kavramının ön plana çıktığını ve çalışanların kendi motivasyonlarını yaratması gerektiğini görüyoruz.

Günümüzde şirketler, çalışanların eski yöntemlerle (havuç-sopa) dışarıdan motive olamayacaklarını ve dışsal motivasyon öğeleri ile uzun vadede şirkete katma değer sağlayamayacaklarını biliyor. Bu nedenle, çalışanların kendiliğinden içsel yolla motive olmaları bekleniyor. Çünkü kendilerini bireysel olarak motive eden çalışanlar, ihtiyaçlarını giderecek arzu ve istekle geleceklerine daha fazla yatırım yapabiliyorlar.

Yapılan araştırmalarla da desteklenen bu düşünce yapısı, şirketlerde motivasyon artırıcı uygulamaların değişmesini sağlamıştır. Organizasyonlarda eski usul ödüllendirmelerin yerini, içsel motivasyonu artırmaya yönelik uygulamalar almıştır.

Bu uygulamalar için ilk olarak, şirketlerin insan kaynakları departmanlarına büyük görevler düştüğünü söyleyebiliriz. İnsan kaynağı planlama ve işe alım fonksiyonunda, yapılacak işin tanımı ve gerektirdiği nitelikler özenle belirlenmelidir ki, işler, işe alınacak bireylerin zevklerine ve yeterlik düzeylerine hitap edebilsin. Eğitim, performans ve kariyer fonksiyonlarında İnsan Kaynakları yöneticilerinin çalışanlarla birlikte hareket etmesi (istenilen eğitim programının seçilmesi, performans beklentilerinin belirlenmesi, kişiye özel ödüllendirmelerin yapılması, kariyer yollarının/planlarının ayarlanması vb.) önem taşıyor. Ancak bu sayede içsel motivasyonu artırmak mümkün olabiliyor.

Şirket uygulamalarının etkisine karşın, öz motivasyonun sağlanması için çalışanlara çok daha fazla iş düştüğünü söyleyebiliriz. Bu anlamda, çalışanların, kendilerini organizasyona ait hissederek işletmenin amaç ve hedeflerini açıkça bilmeleri ve bu amaçlara ulaşmak için işlerini yaparken özerk olmaları, kendi kararlarını almaları, inisiyatif kullanmaları öz motivasyonu artırıyor. Çalışanların yaptıkları işe yönelik geribildirim almaları, kendilerinin başarılı/eksik oldukları alanları görmelerini ve yeteneklerini geliştirmeleri konusunda motive olmalarını sağlıyor. Şirketlerde yönetim-çalışan ve çalışan-çalışan arasındaki iletişimin kuvvetli, şeffaf ve açık olması öz motivasyon açısından önem taşıyor. Son olarak, çalışanlardan, kendilerini en iyi onlar tanıdığı için, iş yükü dengelerini kendi kişisel çabalarıyla ayarlamaları, iş ve özel yaşam dengelerini sağlamaları isteniyor.

Artık şirketler motivasyon artırıcı uygulamaları hayata geçirerek kenara çekiliyor ve çalışanların kendi motivasyonlarını geliştirmelerini bekliyor. Ee devir değişiyor, insan yönetimi farklılaşıyor. İnsan kaynağı yönetimi, işletmenin insanı yönetmesinden ziyade bireyin kendi kendini yönettiği bir uygulama halini alıyor. İşletmeler de kendiliğinden motive olamayan çalışanları tercih etmiyor, haklı olarak..

Öz motivasyonumuzu kaybetmeyeceğimiz, hırslı ve istekli günler dileğiyle,

Hoşçakalın..

Share This:


6 yorum

Gökhan Yılmaz · 25 Nisan 2012 16:57 tarihinde

Cansu hanım güzel bir konu…Genelde işyerlerinde aşırı mesai,kötü yönetici,ücret ve diğer konularda olumsuzluklar var ken bir insan kendi kendini nasıl motive edebilir bilmiyorum…Süpermen olması lazım…Öz motivasyon güzel bir şey fakat yaşadığımız şeyler öz motivasyonu törpülüyor…Güzel uygulama ama ülkemizde ne derece etkili olacak bilmiyorum..:)

Gökhan Yılmaz · 25 Nisan 2012 17:00 tarihinde

Tiyatroya gidemiyoruz,sosyal aktivitelere katılamıyoruz,dışarda yemek yiyemiyoruz,ailemizle doğru düzgün bir yerlere gidemiyoruz..Psikolojik açıdan hepimiz patlamaya hazırız..

Gökhan Yılmaz · 25 Nisan 2012 17:02 tarihinde

İşyerinde başarının anahtarı mutlu ve sorunsuz olmaktır..Buda zor
İK cı değilde çalışan birey olarak paylaşmak istedim…
Teşekkür ederim güzel yazını bizlere okuttuğun için

Sevgi ve saygılar

    cnserdgn · 25 Nisan 2012 17:15 tarihinde

    Kastettiğim, bir işi o iş uğruna, kişisel hedeflerimize ulaşmak ve ihtiyaçlarımızı gidermek için istekle yapmayı içeren içsel motivasyondu. Size verilen işi, çevre şartları ne olursa olsun, kendinizi tatmin etmek için en iyi şekilde yapmayı göze alıyorsanız öz motivasyon sahibisiniz demektir. Bazı çalışanlarda bu tip motivasyon olmadığını, maalesef birçok şirkette çalışanların öz motivasyon sahibi olmasını sağlayacak şartların da olmadığını biliyorum. Ama yönetim kafası yavaş yavaş değişiyor, ben yeni jenerasyondan çok umutluyum 🙂

    Selam ve saygılar,

Gökhan Yılmaz · 25 Nisan 2012 18:32 tarihinde

Umarım dediğiniz gibi olur..:)

    cnserdgn · 25 Nisan 2012 18:36 tarihinde

    Bakınız;

    Bu yenilik ve değişim gerçekleştiği sürece, öz motivasyona sahip çalışanların artması da kaçınılmaz olacak bence..

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.