Herkese Merhaba,

Şirketler bir çalışma yılı sonunda, satış adetlerini, müşteri memnuniyet oranlarını, planlanan ve gerçekleşen bütçe detaylarını, pazar payındaki değişimi, kar-zarar ve bilanço analizlerini, bunlara bağlı olarak da çalışanların performanslarını değerlendirir. Bazı şirketler, bu değerlendirme sonucuna göre, o yılın şirket karını çalışanları ile paylaşır. Performans yönetimi ise, yöneticinizin sizinle yılda bir ya da iki kez yaptığı performans veya daha sık aralıklarla gerçekleştirdiği geribildirim görüşmesi ile anlam kazanır. Amaç, gelişiminizi gözlemlemek ve aldığınız geribildirimlerle kendinizi geliştirerek performansınızı üst seviyelere ulaştırmaktır.

Geçtiğimiz ay, yöneticimle birlikte 2018 yılının ilk 6 ayını değerlendirdiğimiz performans görüşmesinden ilham alarak bugün sizinle deneyimlerimi paylaşmak ve performans görüşmesinin önemini anlatmak istiyorum.

Her görüşme öncesi gerilsek de, iyi hazırlandığınız ve geribildirime açık olduğunuz takdirde performans görüşmeleri korkutucu şeyler değildir. Peki performans görüşmelerine nasıl hazırlanmak gerekir?

Performans değerlendirme sistemini etkin kullanan şirketler, performans görüşmesi öncesi “Öz değerlendirme” konusunda çalışanları teşvik eder. SWOT analizi yapmanızı sağlayan öz değerlendirme formları, geçtiğimiz dönemde neleri başardığınızı, bunları hangi özelliklerinizle gerçekleştirdiğinizi ve gelecek dönemde sağlayacağınız katkıları değerlendirmenizi sağlar. Görüşme öncesi öz değerlendirme için üzerinde düşünmeniz gereken konular şunlardır:

  • Geçtiğimiz dönem başarılarınızın özeti
  • Güçlü ve gelişmeye açık yönleriniz
  • Kişisel gelişim ve kariyer hedefleriniz

Her toplantı veya görüşme öncesinde savunduğum gibi, performans görüşmesine de notlar alarak hazırlanmanız faydanıza olacaktır. Yöneticiniz sizi izliyor olsa da her adımınıza hakim olamayacaktır. Dolayısıyla kendinizi ve yaptıklarınızı somut örneklerle hatırlatmaktan çekinmeyin.

Görüşme çoğunlukla sizin öz değerlendirmeleriniz üzerinden ilerleyecektir. Yöneticiniz söz konusu formu önceden göreceği için sizinle paylaşacaklarını planlamış olacaktır. Görüşme esnasında açık olun, geribildirim isteyin ve gelişiminize katkı sağlayacak tüm geribildirimleri not alın. Olumsuz geribildirim vermenin yöneticiniz için de zor olduğunu unutmayarak, sakin kalmaya devam edin ve savunmaya geçmeden olumsuzluğun sebeplerini öğrenmeye çalışarak dinlemeyi tercih edin. Amacınız gelişim alanlarınıza odaklanmak olsun. Yöneticinize, kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini mutlaka sorun.

Performans görüşmeleri bir önceki dönemin değerlendirmesini içerse de, bireysel hedeflerin konuşulduğu ve gelecek dönemin verimli geçmesini sağlayacak bir adım olacağı için iyi dinlemek, not almak ve plan oluşturmak oldukça önemlidir. Hedeflerinize ulaşmak için görüşme sonrası hazırlayacağınız gelişim planını yöneticinizle mutlaka paylaşın, geribildirim isteyin.

Son olarak performans görüşmesi yapacak yöneticilere de birkaç önerim olacak. Geribildirim verirken ılımlı olun. Olumlu ve olumsuz geribildirimleri uygun bir sıra halinde, çalışanınızın motivasyonunu kırmayacak şekilde iletin. Koçluk/mentorluk eğitimlerinde öğrendiğiniz yöntemlerle çalışanlarınızı yönlendirin. Karşınızdakinin gergin olduğunu unutmadan hareket edin. Unutmayın performans görüşmesinde amaç, çalışanı geliştirerek kazanmaktır.

Performans görüşmesi teorik olarak yılda bir ya da iki kez gerçekleşse de, geribildirim görüşmeleri daha sık yapılmalı ve söz konusu görüşme talebi yöneticiden gelebileceği gibi çalışan tarafından da talep edilebilmelidir. Bu anlamda yöneticilerin çalışanlarını motive etmesi gerektiği kaçınılmazdır.

Benim performans görüşmem nasıl mı geçti? Özetle her konuyu açık yüreklilikle konuştuğumuz, sevgili yöneticimin yönlendirmeleriyle gelecek döneme bomba gibi hazırlanmamı sağlayan keyifli bir görüşme oldu. Not: O kadar da sancılı bir süreç değil. Tavsiyem, iyi hazırlanın ve rahat olun 😉

Şirketlerde sağlıklı performans görüşmelerinin artması dileğimle,

Sevgiler.

Share This:


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.