Geçtiğimiz günlerde Linkedin’de, Yeni İK Danışmanlık’ın kurucusu Türker Baş tarafından başlatılan “Türkiye’nin en iyi işyerleri” araştırmasının duyurusu yapılmıştı. Türkiye’nin en iyi işyerlerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma, birçok iş profesyonelinin ankete katılımıyla sonuçlandı. Türker Baş, bu değerli ve kapsamlı araştırmanın sonuçlarının ve iyi bir işyerinin sahip olması gereken özelliklerin tartışılacağı workshopa katılmamız için yine Linkedin’de bir duyuru yapmıştı. Workshopun ikinci ayağı olan Cumartesi günkü toplantıya bir arkadaşımla katılma fırsatı buldum, kaçırmak istemedim doğrusu 🙂

Bugünkü yazımda, bu workshopta edindiğim bilgilerden ve araştırma sonuçlarından bahsedeceğim. Türker Bey daha sonra araştırma sonuçlarını paylaşacağını bildirse de, aklımda kalan ve not tuttuğum bazı çarpıcı sonuçları blogumda paylaşmak istedim. Ama öncelikle Applied Psycology dergisinde yayınlanmış olan bu araştırma için Türker Bey’i can-ı gönülden tebrik ederim.

Türkiye’nin en iyi işyerleri araştırmasının sonuçları, insanların algısına ve şirketlerin sahip olduğu çeşitli kriterlere göre ortaya çıkmıştır.

Şirketleri birinciliğe taşıyan özelliklere bakıldığında; insanların büyük çoğunluğu saygın/prestijli şirketler ile başarılı şirketleri tercih etmiştir. Çevreci ve sosyal sorumlu şirketleri ilk aşamada tercih edenlerin sayısı ise oldukça azdır. Bu anlamda, prestijli ve başarılı şirket olmak insanların algısını etkileyen temel özelliklerden biridir.

Yine en iyi şirket tercihinde, gelecek için iyi referans olması özelliği ilk sırada yer alıyor. Çoğumuz CV’mizde saygın ve başarılı bir şirket görmek istiyoruz. Yan haklar ikincisi sırada yer alırken, ücret bir alt basamakta bulunuyor. Ücretten ziyade sosyal ve yan hakların insanları daha fazla ilgilendirdiği görülmektedir.

İşlerin niteliği açısından şirketler incelendiğinde ise, insanlar tüm potansiyelini kullandıkları işleri ve şirketleri tercih etmiştir. Geliştirici ve öğretici işlerin ikinci sırada yer aldığı araştırma sonuçlarına göre, iş-özel yaşam dengesinin sağlanmasının da önemli bir kriter olduğu gözlenmiştir.

Peki en iyi şirketleri seçerken insanlar şirketleri nasıl tanıyor ve şirketler hakkında nasıl bilgi sahibi oluyor? Bu sorularda ise insanların algısını etkileyen en önemli faktör, şirketlerin internet siteleridir. İkinci faktör ise, içeride çalışan tanıdıklarından ya da başka kaynaklardan duydukları bilgilerdir. Bloglar ve diğer internet siteleri ise daha aşağı sıralarda yer alıyor. İnsanları etkilemek için şirketlerin internet sitelerini onlara hitap edecek şekilde revize etmesi gerekiyor. Kaliteden ödün vermemeli.

Araştırmadan çıkan çarpıcı bir sonuçtan bahsetmeden geçemeyeceğim. Çalışma hayatında ilişkilerden memnuniyet hususunda, çalışanlar arası memnuniyetin en az olduğu ortaya çıkmıştır. Eski yönetim anlayışlarından bildiğimiz kadarıyla o zamanlar yöneticiden memnun olunmazken, günümüzde yöneticilerden daha fazla memnun olunduğu, artan rekabetle birlikte çalışanlardan duyulan memnuniyetsizliğin daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışanlar birbirinin ayağını kaydırmaya, sırtına basmaya çalışıyor ve birçoğumuz bu durumun farkında. Yöneticiler artık daha fazla seviliyor.

Daha pek çok sonucun görüldüğü ve tartışıldığı bu çok keyifli workshoptan sizlere bahsedeceklerim şimdilik bu kadar.

Merak etmiyor musunuz Türkiye’nin en iyi şirketleri hangileriymiş diye 🙂 ilk 30 şirketin isimlerini karışık olarak söyledi Türker Bey bizlere, hepsini burada yazmam mümkün değil, ancak ilk 3 şirketi söyleyebilirim. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin en iyi 3 şirketi (karışık olarak):

  • Microsoft
  • Turkcell
  • Coca Cola

Birinci, ikinci ve üçüncü olan şirketlere ise buyurun siz karar verin 🙂

Bu gibi araştırmaların çoğalması umuduyla,

Yarın iş var, şimdi biraz çalışmam gerekiyor 🙂 Hoşçakalın..

Share This:

Kategoriler: İK

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.