Herkese İçten Bir Merhaba,

Gecikmeli de olsa size Webinar Uygulaması ile tanışmamı ve İpek Aral’ın teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak bizlerle paylaştığı değerli bilgileri anlatacağım.

Mayıs ayı sonunda İpek Aral’ın yönetiminde olduğu Kaynağım İnsan Linkedin grubundan bir mail geldi. Mailde; “Kaynağım İnsan Webinar’a davetlisiniz: Etkin Mülakatın 5 Anahtarı – 3 Haziran/21:00-22:00” yazıyordu. Webinar’ın ne olduğu hakkında hiçbir fikrim olmadan, konu dolayısıyla, tıkladım linke ve kaydoldum. Meğerse, Webinar uygulaması ile bir kullanıcı diğer kullanıcılara kamera eşliğinde istediği konularda sunum sergileyebiliyormuş. Biz kullanıcılar da chat ortamında sorularımızı iletebiliyormuşuz. Bu müthiş uygulamayı bizlerle paylaştığı için İpek Aral’a sonsuz teşekkürler.

Gelelim İpek Aral’ın sunumuna:

Bildiğiniz üzere, biz işe alımcılar bir şirketin giriş katını oluşturuyoruz. Adaylar, bizden yani bu giriş katından geçebilirlerse üst katlara çıkabiliyorlar. Dolayısıyla, işe alım, bir şirkette doğru adayın işe başlayabilmesi için gereken en önemli adımdır. Doğru adayı bulabilmek için 20 dakikalık mülakatta adayı tanıyıp analiz edebilmek, bir yetenek işi olsa da dikkat edilmesi gereken noktalar da yok değil. İşte İpek Aral sunumunda bunlardan bahsediyor:

1. İşe alımcının önce kendi özelliklerini analiz edebilmesi gerekir:

Biz işe alımcılar, her adaydan farklı cevaplar alsak da hepsine birçok kere aynı soruları sorarız. (Hedefin nedir? Nasıl bir iş ortamı seni mutlu eder? Bu iş için hangi özelliklerinin güçlü/zayıf olduğunu düşünüyorsun? vb.) Peki bu soruları kendimize sorduğumuzda net cevaplar verebiliyor muyuz? İşte bunu yapabilmek gerekiyor. Kendimizi içtenlikle tanırsak, karşımızdakini de analiz edebiliriz. Öncelikle mülakatı kendimizle yapmalıyız.

2. İş ilanlarının detaylı, özenli ve çekici olması gerekir:

İş ilanları, açık pozisyonun vitrinidir. Adaylar iş ilanını okuduğunda ne iş yapacağını, adaydan ne beklendiğini ve süreçleri detaylı olarak öğrenir ve bu durumda mülakatta kendini nasıl ortaya koyacağını bilir. Bu durum, hem işe alımcının hem de adayın işini kolaylaştırır. İş ilanlarına örnek olarak Microsoft’un ilanlarını veren İpek Aral, tembellik etmeden detaylı iş ilanları hazırlamamız için bizleri motive ediyor. Ben de bu güzel örnekten yola çıkarak, bir iş ilanımızı şu şekilde güncelledim, bakalım ilginizi çekecek mi 🙂

3. İK’cının işletmenin tüm iş süreçlerini tanıması gerekir:

İşe alımcı kendi bölümü için değil, genellikle işletmenin diğer bölümleri için yetenek alımı yapar. Dolayısıyla, işletmenin tüm bölümlerinin iş süreçlerini (ekip, yönetici, yapılan işler, bölümler arası ilişkiler vb.) öğrenmelidir ki, o işi yapabilecek doğru adayı bulabilsin. Gerekirse, İK yöneticisini ikna ederek 2-3 günlük bölüm rotasyonlarına gidebilir.

4. Mülakatta adayın potansiyelini anlayabilmek gerekir:

20 dakika süren mülakat esnasında, yeteneği keşfedebilmek, geçmiş performans ve deneyimlerine dayanarak adayın gelecekte neler yapabileceğine dair öngörülerde bulunmak işe alımın püf noktalarından biridir. İşte burada devreye son nokta olan soru sorma yetkinliği giriyor.

5. İK’cıda soru sorma yetkinliğinin olması gerekir:

İşe alım ve mülakat dediğimiz süreç, soru-cevap eşliğinde geçen bir sohbettir aslında. İşe alımcı, adayı tanımak için neler sorması ve sormaması gerektiğini iyi bilmelidir. Sorular, Ne/Neden/Nasıl odaklı olmalıdır. Sorduğu soruya aldığı cevabı yorumlayarak, cevaba yönelik yeni soru üreten ve bu cevapları analiz edip anlamladıran işe alımcı, soru sorma yetkinliğine sahiptir diyebiliriz. Son olarak belirtelim, işe alımcı cevabını bilmediği soruları kesinlikle sormamalıdır, komik duruma düşmek an meselesi olabilir.

İpek Aral’ın keyifli ve zengin içerikli sunumundan kısa notlar bu şekildeydi. Bir sonraki webinar davetini dört gözle bekliyorum. Kendisini ve sitesini takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Biz işe alımcıların etkin mülakatlarla yetenekleri keşfetmesi dileğimle..

Not: Başta çok özlediğim biricik babacığım olmak üzere, tüm babaların, baba adaylarının ve baba olmak isteyenlerin babalar gününü kutlarım.

Şimdi Show TV’de gösterimde olan Babam ve Oğlum’u ıslak gözlerle izleme zamanı..

Görüşmek üzere,

Sevgiler..

Share This:

Kategoriler: İK

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.