Herkese Merhaba,

İlgiyle takip ettiğim Toptalent.co, Türkiye’de 2018 yılında 18-25 yaş arası gençlerle gerçekleştirdiği bir araştırmasını yayınladı geçtiğimiz aylarda. Söz konusu raporun biz İK’cılara ve şirketlere ışık tutacak bir nitelik taşıdığını düşündüğüm için yeni neslin çalışmak istediği alanları sizinle de paylaşmak istiyorum.

5.130 üniversiteli ve üniversite mezunu genç yetenekle gerçekleştirilmiş bu araştırma. Türkiye’nin yetenek kıtlığı alanında 5. sırada olduğunu ve Y kuşağının ortalama 1,5 yılda bir iş değiştirdiğini göz önüne alırsak; arayıp da bulamadığımız bulup da elde tutamadığımız yeteneklerin çalışmak istediği alanları bilmenin önemi bizi söz konusu araştırmayı incelemeye itiyor.

Araştırmada özellikle dikkate alınan kriterler; cinsiyet, bölüm (Sosyal – Fen Bilimleri ve Mühendislik), yurtdışı deneyiminin varlığı ve Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesi ile en iyi 6 üniversite ayrımı (Bilkent, Boğaziçi, İTÜ, Koç, ODTÜ, Sabancı) şeklindedir.

Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle sıralanıyor:

* Mühendislik okuyan yeteneklerin %66’lık kısmı mühendislik, Ar-Ge ve üretim alanlarında çalışmak istiyor. Anlaşılan, söz konusu yetenekler kariyer hedeflerini üniversite tercihleri sırasında belirlemiş durumda 🙂 Bu alanların dışında en çok çalışmak istedikleri alan ise %7’lik bir oran ile pazarlama olarak dikkat çekiyor. Dış ticaret, kurumsal iletişim, denetim gibi sosyal beceri gerektiren bölümlere olan ilgi ise yok denecek kadar az. Araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonuç ise, yetenekli mühendislerin Start-up şirketlerini tercih etmemesi; oran %1’de kalmış durumda.

* Sosyal ve Fen Bilimleri’nde okuyan yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alan, %19 ile insan kaynakları olarak göze çarpıyor. Bunu pazarlama (%16) ve finans (%13) alanları takip ediyor. Ardından gelen dış ticaret alanının en çok tercih edilen iş alanlarından biri olmasını, yurtdışı imkanlarına bağlıyor Toptalent.co. Sosyal ve Fen Bilimleri’nde okuyan genç yetenekler, uzmanlaşma konusunda mühendislik alanlarına göre daha geride kalıyor. Söz konusu yeteneklerin çalışmak istedikleri alan konusunda, oldukça geniş yelpaze tercihleri bulunuyor.

* En iyi 6 üniversitede okuyan genç yeteneklerin bölüm ayrımı olmaksızın %20’lik bir kısmı pazarlama alanını tercih ediyor. Ardından %14 ile Ar-Ge geliyor. Çalışırken hem kendilerini hem de işlerini geliştirmeye hevesli oldukları belli. %10’luk oranlarla finans ve mühendislik, %7’lik oranlarla danışmanlık ve satış alanlarında çalışmak istiyor en iyi 6 üniversiteli yetenek.

* Açık ara farkla insan kaynakları ve gittikçe azalan farklarla kurumsal iletişim, pazarlama, reklam ve tedarik zinciri alanları kadınlar tarafından daha fazla tercih ediliyor. Erkekler ise, mühendislik, satış, finans, bilgi teknolojileri ve Ar-Ge alanları ile start-up şirketlerinde çalışma konusunda kadınlara oranla daha istekli.

* Genel Not Ortalaması (GNO) 3’ün üzerinde olan mühendislik okuyan yeteneklerin %29’luk büyük çoğunluğu, yukarıdaki sonuç gibi eğitimini aldıkları mühendislik alanında çalışmak istiyorlar. Ar-Ge (%24), üretim (%11) ve tedarik zinciri (%8), mühendisliği takip eden alanlar olarak karışımıza çıkıyor. Mühendislik gibi alanlar dışında söz konusu yeteneklerin çalışmak istedikleri en popüler alan, %7’lik oran ile pazarlama iş alanıdır. GNO 3’ün üzerinde olan Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yetenekler, az bir farkla insan kaynakları (%19) ve pazarlama (%18) iş alanlarını tercih ediyor. Bunları, %12 ile finans, %8 ile dış ticaret ve % 7 ile Ar-Ge takip ediyor.

Söz konusu araştırmada en çok tercih edilen iş alanları, pazarlama, insan kaynakları, satış, Ar-Ge, mühendislik, bilgi teknolojileri, üretim, finans, danışmanlık, denetim, dış ticaret ve start-up şirketler olarak öne çıkıyor. Üniversite ve bölüm ayrımına bakılmaksızın yeteneklerin pazarlama alanına ilgisinin yüksek olması dikkat çekici. Genç yeteneklerin, şirketin sektörde söz sahibi olması, rekabet gücünü artırması, marka değeri sağlaması ve pazar payını artırması konularında strateji belirlemeye istekli oldukları çıkarımına varabiliriz. Söz konusu yeteneklerin hem analitik hem de yaratıcı zekalarını kullanmak istedikleri açık.

Raporda, genç yetenekleri bu alanlara ve şirkete çekmek için ipuçları da belirtilmiş. Özetle, organizasyonda yer almasını istediğimiz yetenekler için işveren markası bilinirliğini artırmak, birlikte çalışmak için istek yaratmak ve devamlılığı sağlamak için harekete geçirmek gerekiyor. Tüm bunları sağlamak için de, şirket gerçeğini keşfetmeli ve bu gerçeği tüm yeteneklere en iyi şekilde aktarmanın yolları bulunmalı.

McCann Erickson’ın deyimiyle, “TRUTH WELL TOLD”

Genç yetenekleri anlayabileceğimiz, onlarla birlikte gelişebileceğimiz günler dileğimle,

Sevgiler.

Share This:


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.